Amit a borász tesz hozzá
Polgár Zoltán az elsők között alapított magánpincészetet Villányban, már a 80-as évekből is van márkázott palackos bora, lásd áprilisi számunk Vintage rovatát. Megkerülhetetlen szereplője ma is a borvidéknek, a Hunyadi utcai borélményközpontban pedig 2021 nyarán már újra várták a látogatókat.
Írta: Bányai Gábor Botond
Az elmúlt bő egy év természetesen a Polgár Pincét is rosszul érintette, hiszen a fent említett borélményközpontban sokezren fordulnak meg egy évben. Szerencsére – amikor lehetett – szakmai ügyben járó utazókat fogadhattak, ez valamelyest kisegítette az egyébként 30 szobás panziót. Épp a pandémia idejére esett a technológiai rekonstrukció utolsó fázisa is, ennek során építést csak kis mértékben végeztek, a fókusz a prések, a tartályok, hűtéstechnika megújításán, kismértékű bővítésén volt, valamint az energiahatékonyság növelésén.
Az említett kismértékű bővítés nem annak szólt, hogy a pincészet palackszámot emelne, sokkal inkább a minőség javítását tűzték ki célként ezáltal. A termőterület már hosszú évek óta hatvan hektár körül van, a szőlőben inkább a termőterületek felújítására, a cabernet franc felületének növelésére koncentrálnak. „Rengeteg energiát tettünk a borvidéken ebbe a fajtába, és látszik, hogy kezd kialakulni az egységes szemlélet. Mi is nagyon sokat dolgozunk vele, az eredmények egyre jobbak.” – mondja Polgár Zoltán.
Mindemellett alapvetően a házasításokban látja a borász igazi kihívását. Ebben legnagyobb segítsége Rafel Péter, ez erdélyi származású pincemester, aki Nagykároly környékéről még tizenévesként került Polgárékhoz, onnan nőtte ki magát a pince vezetőjének az évtizedek alatt. Közösen házasítanak Polgár Zoltánnal, és félszavakból értik egymást. „Nagyon érdekel a cabernet franc mint házasítási alapanyag. Szerintem kifejezetten van értéke, értelme és jövője is annak, hogy ezt a fajtát, mint egy cuvée masszív vázát képzeljük el. A Villányi Franc mellett ez is egy külön termék, külön kommunikálható bortípus lehetne. Polgár Cuvée is ilyen, általában kétharmad körüli cabernet franc-ból és egyharmadnyi cabernet sauvignonból áll össze. Megjegyzem az utóbbi is egy nagyon jó fajta, ahogy melegedik a klíma egyre jobb és jobb lesz. – mondja.
Sokat változott az utóbbi időben a pincészet hordóhasználata is: Kevesebb, de jobb minőségű hordót használnak, a hordóhatást is fokozatosan fogják vissza egy ideális mértékre. Ez a már említett házasításnál is fontos szerepet játszik. „A házasítás mindig egy önálló kompozíció, itt már nem a fajtákról, hanem a borászról szól a történet, a szükséges pluszt a borász teszi hozzá.”
Nagyon érdekes részlet, hogy Polgár Zoltán egyik „szakmai” hobbyja a szürkemarha tenyésztés. Teljesen bio módon, kvázi ridegtartással foglalkozik velük, a borászatban megforduló vendégek pedig imádják a szürkemarhából készült ételeket. Tagja az országos egyesületnek is, velük karöltve országos kóstolókat tartanak a bor-étel párosításokra koncentrálva. De a beszélgetés során az is kiderül, hogy mangalicákkal és régi magyar baromfifajtákkal is foglalkozik hasonló okokból.
Polgár Zoltán – hasonlóan másokhoz – csak dicsérni tudja a 2020-as évjáratot: Tökéletesen érett szőlőt tudtak szüretelni tökéletes időpontokban, a legnagyobb feszültséget az okozta, hogy el ne szúrjanak valamit. Nos, ez nem történt meg, a kóstolt hordóminták egytől egyik ragyogó savszerkezettel, frissen – ugyanakkor meglepően megközelíthető struktúrával sorakoznak az új 500 literes hordókban. Z meg már csak hab a tortán, hogy Bocor dűlőben lévő zengőből aszús szemek tömegét tudták szedni, amit áztatással, félig aszús, félig szamorodni technológiával dolgoztak fel. Ezt tételt még nem kóstolhattuk, minden mást viszont igen…
Fűszeres Fehér Kadarka 2020
Világos citrom víztiszta széllel. Nagyon érdekes, füves-virágos mezőt idéző illat, zöldfűszeres jegyekkel. Szájban élénk savak, feszes szerkezet, érintésnyi csersav érzet. Lendületes, jól iható, a virágos-almás-citrusos vonalat ízvilágában is megmutató bor. ****+
Portugieser 2020
Ászokhordó. Közepesnél mélyebb rubin szín, nagyon izgalmas, fűszeres, áfonyás, a fajtát épphogy csak megmutató illat, pici hordó, pici virág. Savai meglepően lendületesek, csersava nagyon finom, gyümölcse határtalan, a bor rendkívül izgalmas, selymes struktúrájú, nagyon vagány. ****++
RedY 2020
60% portugieser, 25% merlot, 15% kékfrankos, 10% kadarka. Közepes rubin szín, nagyon szép fűszeres illat fiatalos gyümölcsösséggel, ibolyával, frissességgel. Savai nagyon jók, arányai tökéletesek, csersava selymes, a bor már kész, elegáns és nagyon jól iható. ****++
Merlot 2020
Trust 500 literes újhordó. Lilás, rubin megjelenés. Illata áradó, kifejezetten fajtajelleges, tömény szeder es meggy, finom hordó, vaníliával, érintésnyi csokival. Szájban tömény gyümölcs és karakteres hordó, mégsem tolakodó. Moderált tannin. Szájbetöltő, nagyon komoly alapanyag, még nagyon fiatal szerkezet. *****
Cabernet Franc 2020
Trust 500 literes újhordó. Rubin megjelenés lilás széllel, fekete maggal. Illata közepesen élénk, de nagyon elegáns, kevésbé a gyümölcsöt (szeder, szilva) mutatja, inkább egy kis grafitos-krétás vonalat. Ragyogó savszerkezetnek örülhetünk, tanninja gerinces, teste komoly, de nem harsány, a bor feszes. Nagyon fiatal szerkezet, de nagyon komoly potenciál. *****
Syrah 2020
Trust 500 literes újhordó. Közepesnél melyebb rubin, lilás széllel. Illata áradó, azonnal felismerhető fajtajelleggel, tömény meggyel és szederrel, a szokásos toastos -petrolos jegyekkel. Szájban ragyogó savak és finom tanninszerkezet, szinte krémes szájbetöltés az élénk savak ellenére. Mar megközelíthető, vibráló, fűszeres, szerethető bor. *****-
Cabernet Sauvignon 2020
Trust 500 literes újhordó. Egészen mély rubin szín lilás széllel. Illata áradó, tankönyvi sauvignon illat tömény feketebogyósokkal, remek savakkal, nagyon jól használt hordóval, finom szerkezetű, de gerinces tanninnal. Hosszú, gazdag, vibráló precíz, arányos bor, amely már most is megközelíthető. *****